Atoll K in Nederland

ROBINSON CRUSOË & CO.

Toen Laurel en Hardy hun contract bij 20 Century Fox was beëindigd, konden de twee hun geluk niet op. Toen ze het contract bij Fox tekenden hoopten ze op creatieve vrijheid, maar die kregen ze niet en zo zaten ze ongeveer zeven jaar eraan vast. Toen het contract dus eindelijk afgelopen was, gingen de jongens op tour door het Verenigd Koninkrijk. Daarna bezochten ze verschillende landen in Europa, waaronder Frankrijk, België en Denemarken. Hierdoor kwam er een nieuwe belangstelling voor 'De Dikke en de Dunne', 'Dick und Doof', 'Gog og Gokke' (enzovoort) in Europa. De Amerikanen hadden het allemaal wel gezien met Laurel en Hardy, maar doordat Hitler Amerikaanse films had verboden in de Tweede Wereldoorlog, werd de Europese belangstelling voor Laurel en Hardy steeds groter. Overal kon je 'the Boys' vinden. Geen wonder dat Stan en Oliver een tijdje door Europa bleven touren. Ze genoten van de belangstelling. Maar ja, de Tweede Wereldoorlog heeft helaas niet zóveel materiaal van Laurel en Hardy achtergehouden voor het Europese publiek. Dus kwamen enkele Europese producenten met het idee om een nieuwe Laurel en Hardy-komedie te produceren: "Atoll K", oftewel "Utopia", oftewel "Robinson Crusoeland", oftewel "Robinson Crusoë & Co."

Kijk, nu komen bij het hele punt van deze post: de Nederlandse versie van de laatste film van Stan en Ollie. Over de opnames van de film is al genoeg gezegd: het was een ramp, Stan werd ziek en kon maar een halfuur per dag draaien, de taalbarriére (de regisseur sprak Frans en gebrekkig Engels, Laurel en Hardy spraken Engels en geen Frans. De enige op de set die Engels kon was een script girl!) etcetera, etcetera, etcetera... En doordat de film in zoveel landen onder zoveel titels is uitgebracht is het lastig om de titel van één bepaald land uit te zoeken. In Nederland en Denemarken was er geen sprake van "Atoll K", maar van "Robinson Crusoë & Co." De Engelse versie ("Robinson Crusoeland") werd met Nederlandse (in Denemarken natuurlijk Deense) ondertiteling uitgebracht. De premiére vond plaats begin april 1953 in het Amsterdam Cinema Royal, waar de film een geweldig succes was. De film werd zelfs een week langer gedraaid dan gepland. Hetzelfde gebeurde in het Rotterdam Capitol. De distributeur was (hoe toepasselijk?) Nederland.

 

Ik ben op zoek naar meer informatie over Atoll K in Nederland. Heb jij materiaal of meer informatie? Neem alsjeblieft contact met mij op!

I'm looking for more information about Atoll K in the Netherlands. Do you have more material or information? Please contact me!

Reactie schrijven

Commentaren: 0